tisdag 14 januari 2014

Oönskad - Gemma Malley

Året är 2140 och vetenskapsmännen har hittat en medicin som förhindrar kroppen från att åldras. Naturligtvis får detta konsekvenser för samhället. Dr Fern, en forskare som levde när cancer och AIDS fortfarande var en av alla anledningar till att folk dog, utvecklade ett botemedel mot cancer och AIDS. Botemedlet kallas för förnyelse och förnyelse innebär att de gamla cellerna i kroppen byts ut till nya friska celler. Dr Fern förstod lite senare att förnyelse stannar åldringen i kroppen. Medicinen var länge förbjuden men År 2030 kom frågan upp i domstol och man insåg då att medicinen skulle kunna gynna samhället. Långt Liv, som medicinen nu kallades, accepterades. 

Det föddes så klart fortfarande barn vilket man snart förstod var ett stort problem. År 2065 bestämdes det att varje par bara fick föda och uppfostra ett barn ifall de tog medicinen. Denna lagen kallas för förkunnelsen. Man insåg några år senare att även ett barn var ett för mycket. Förkunnelsen ändrades år 2080 och ett par får nu inte längre föda ett barn ifall man inte offrar sitt egna liv som förälder. Ifall man föder ett eller flera barn under tiden man äter medicinen Långt Liv och inte offrar sitt egna liv själv så stämplas barnet till ett så kallat "oönskat barn". Oönskade barn blir förda till en institution där de lever, endast för att hjälpa de önskade i samhället. 

Anna, 15 år, lever på en institution för oönskade, Grange Hall. På Grange Hall så uppskattas inte andra åsikter än de som lärs ut på anstaltens lektioner, och därför lär sig inte barnen att varken läsa eller skriva. Oönskade utbildas endast för att de ska vara till hjälp och göra någon nytta senare, då de ska vara hushållerskor/slavar till de önskade. Anna hatar sina själviska föräldrar som födde henne. Hon ska inte vara på Grange Hall, inte ens existera ska hon. Annas föräldrar bröt mot förkunnelsen när de födde henne och var tvunga att lämna ifrån sig Anna och därefter sättas bakom lås och bom. 

Som oönskad lever Anna ett tråkigt liv där hon straffas för sina föräldrars själviska tankar. Hon lyder Mrs Pincent order, förståndaren på Grange Hall, för att undvika trubbel. Anna följer alla regler och får ofta beröm av föreståndarna. Ingen av barnen ska äga någonting, varken känslor eller saker och precis så är det. Det är meningen att oönskade ska vara en så liten börda som möjligt för samhället och därför är deras enda ägodelar en handduk och en tvål. 

Anna praktiserade en gång, under två veckors tid, hos Mrs Sharp. Det var en tid som Anna tyckte väldigt mycket om eftersom hon fick en inblick om hur livet kan vara utanför Grange Hall. När Anna hade praktiserat klart hos Mrs Sharp fick hon en rosa bok som gåva. Anna använder boken till att skriva av sina åsikter och tankar. Att äga boken är ett brott mot lagen och det vet Anna om, men hur mycket hon än försöker så kan hon inte förmå sig till att slänga boken. 

En dag får Anna reda på att en ny blivande ska komma till anstalten. Att komma som blivande till anstalten är mycket ovanligt. De flesta kommer när de är yngre och börjar i gruppen småttingar. Den nya blivande är en pojke, Peter. Han kommer in och trotsar direkt regler. Annas uppmärksamhet dras automatiskt tilll Peter och redan första dagen berättar Peter för Anna en sak som är häpnadsväckande, Peter känner Annas föräldrar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar