torsdag 29 augusti 2013

Friluftsaktivitet - Vandring


När du vandrar i skog eller fjäll bör du tänka på en del saker! Jag ska ta upp tre olika saker du bör veta lite om innan du ger dig ut i den vackra naturen. 

Allemansrätten
Det är din skyldighet att inte störa eller förstöra för växter, djur eller människor när du är ute i det fria. Du får plocka bär, svamp och vilda blommor. Men inte de som är fridlysta! Hundar får följa med ut i naturen men när djuren har ungar får hunden inte springa lös. I de fem största sjöarna får du fiska fritt med spö. Man får aldrig göra upp eld på klipphällar! När du är ute i naturen får du gå genom betesmarker men inte genom skogsplanteringar och sädesfält! 
Allemansrätten finns inte i så många länder, så Sverige är en aning unikt som har detta! Jag tycker det är väldigt viktigt att ta hänsyn till de växter och djur som lever i naturen och därför är detta ett bra beslut av Sverige. Naturen är växterna och djurens hem och jag tycker det är vår skyldighet att lämna dem ifred. 

Packning
När du ska ut och vandra bör du tänka på hur du packar din ryggsäck. Det handlar om att packa praktiskt till mesta del, så att du lätt kommer åt de saker som du behöver. Längst ner bör din sovutrustning ligga. Det vill säga sovsäck, de kläder du ska sova i och ditt tält. Syftet med att packa smart är att få mer tid till att vara ute och upptäcka naturen. Du bör ha de som du vill kunna komma åt snabbt i de yttre facken. T.ex vantar och en lite tjockare jacka ifall det blir kallare. Överst i ryggsäcken bör du ha dina köksverktyg och även en vindsäck ifall det blir blåsigt och kallt. När du väl är ute och vandrar så går allt mycket smidigare ifall du vill komma åt t.ex din fika och du har packat organiserat och smart!

Det finns några snabba tips på hur du kan packa ner din grejer så att allt får plats. Börja med att rulla ihop ditt liggunderlag och ställ det i stående position i din ryggsäck. Väldigt praktiskt eftersom de skyddar de andra sakerna du har i din ryggsäck. Du bör stoppa dina kläder i någon slags påse, så att de är skyddade från vatten ifall det skulle läcka in. Ett tips är att packa din mat i lite mindre påsar istället för att ta med dig t.ex ett helt mjölpaket kan du hälla över den mängd du behöver i en lite mindre påse. 


Klädsel
För att hålla rätt temperatur i kroppen bör du ha på dig lite fler tunna lager istället för bara några få tjocka. Det är då lättare att klä av sig och kunna anpassa sig till vädret. Ifall du har varit ute och gått och är lite varmt kan det vara skönt att ta av sig ett lager, t.ex jacka. Men ifall du bara har en tjock jacka och en tunn tröja under så börjar du mycket lätt frysa. 

Du bör först ha något slags underställ gjort av ylle. Det står emot fukt och håller huden torr och varm. Efter understället bör du ha på dig ett mellanlager vars uppgift är att transportera vatten eller avdunstning vidare. Tänk på att mellanlagret inte ska vara för tjockt för då blir det bara trångt och varmt! Nästa plagg är sedan ett förstärkningsplagg i form av antingen en fleece eller tjocketröja. Tänk på att inte välja bomullstyg eftersom det torkar mycket långsamt ifall det blir blött. Ytterst rekommenderar man att ha ett skalplagg som kan stå emot vind och vatten och även transportera ut värmen från kroppen så att man inte blir för varm när man vandrar. Tänk på att inte klä dig för tätt mellan lagren utan ha lite luft mellan kläderna, då sparar du energi till vandringen. Kroppen behöver inte jobba särskilt mycket om du låter luften emellan dina plagg värma dig istället för att kroppen måste använda energin som du behöver när du ska vandra hela dagen. Tänk även på att ta på dig ett par bekväma skor i t.ex gore-tex när du ska ut i naturen. De ska vara tåliga mot vatten så det inte läcker in till strumporna och foten. Strumporna ska helst inte vara gjorde i bomull, eftersom de torkar dåligt. Du kommer bli blöt om fötterna, om det inte är vatten så är det svett. Ibland är det bra att ha dubbla strumpor på dig så hälen eller fotdynan inte skaver mot din sko. 

Ifall du bara ska vandra en dag så är det inte alls nödvändigt med alla dessa lager. Bara du har koll på vädret den dagen ni ska ut i naturen så klarar du dig! 

Eldning
Du får göra upp eld i naturen under säkra förhållanden. Lägerelden gör vårt friluftsliv mycket mysigare, men skapar oro bland markägare runt omkring. Skog för stora värden brinner upp varje år på grund av slarv med lägereldar. Det är viktigt att du väljer en plats att elda på där det inte finns någon som helst risk för att elden ska kunna sprida sig. Grus eller sandig mark är lämpligt underlag. Mossa, torvmark eller jordig skogsmark, där ska du inte göra upp din eld. Där finns inte bara risk för att elden lätt kan sprida sig, den kan också ligga och pyra nere i marken för att senare flamma upp när du redan har lämnat din grillplats. Elda inte direkt på - eller alldeles intill – berghällar eller större stenblock! De spricker sönder och får sår som stannar för alltid.
Du får ta nedfallna kottar och löst liggande pinnar och grenar på marken för att använda som ved. Men det är inte tillåtet att hugga eller såga ner träd eller buskar, eller att ta ris, grenar eller näver från levande träd. Det är heller inte tillåtet att använda vindfällen som ved. 

Innan du börjar elda, se till att du har tillgång till vatten ifall något skulle gå fel och du skulle behöva släcka elden. Smartast är att ha en spann med vatten bredvid din eld. Du kan använda en av dina kastruller från ditt stormkök ifall du inte har något annat. Om du eldar för matlagning är oftast ett fältkök tryggare och säkrare än en öppen eld. Under sommaren kan det vara förbjudet att göra upp eld i naturen på grund av att det råder stor brandrisk. Vid eldningsförbud är oftast all öppen eld förbjuden. Kolla upp innan du startar din vandring om det finns några förbud!

Låt elden brinna ut helt och hållet. Släck ordentligt med vatten och rör om så glöden slocknar. Gräv upp marken under askan tills ingen glöd eller rök finns kvar. Vattna rikligt på resterna av elden/askan och runt eldningsplatsen. Snåla inte med vattnet! Det kan finnas gnistor kvar även fast du inte kan se dem.

Ring räddningstjänsten ifall elden mot förmodan skulle sprida sig. Försök hejda elden i vindriktningen. Använd ruskor av små granar eller enar. De är bättre än lövruskor. Ifall du har tillgång till vatten, blöt ruskorna. Piska inte på elden med stora slag, då flyger gnistor omkring och elden tar fart. Sopa in brinnande material mot elden, och tryck samtidigt ruskan mot marken så elden kvävs. Kasta undan ris och kvistar och riv bort mossa eller annat brännbart framför elden. Försök även släcka elden med vatten.

Tre viktiga och snabba tips när du eldar i naturen:
-Ha alltid tillgång till vatten
-Släck ordentligt
-Gör upp din eld på sand eller grus. 


Det viktigaste av allt är ju faktiskt att du njuter av naturen när du är ute på din vandring. Vandra på!



Foto av: ForestWander

Källor:
http://www.fjallraven.se/friluftsliv/aktivitetsguider/vandring/fjallvandring/packlista-for-vandringen/
http://www.fjallraven.se/friluftsliv/aktivitetsguider/vandring/fjallvandring/
http://www.youtube.com/watch?v=kOJSMu7uEdU
http://www.youtube.com/watch?v=6SPT0Bk81Uw


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar