torsdag 9 februari 2012

Labbrapport-Dissektion av koöga 2012-02-03 Maria Lindeblad

Syfte:
Syftet var att se hur ett kalvöga ser ut inuti.
Mtrl:
Kalvöga
Sax
Skalpell
Pincett
Bricka
Plasthandskar
Utförande:
Vi började med att placera koögat på en plastbricka. Därefter rensade vi bort alla muskler och allt fett men aktade så att vi inte klippte bort synnerven. Vi stack sedan ett hål i senhinnan. Vätskan i den främre ögonkammaren rann ut. Sedan klippte vi längst ögat så att även glaskroppen där linsen satt fast trillade ut på brickan. På ena halvan av ögat satt nu näthinnan som hade färgen blå. Vi klippte sedan så att man kunde skilja iris och hornhinna åt. Vi vände sedan näthinnan så att den buktade utåt och började att leta efter gula- och blinda fläcken. Vi lade sedan linsen på ett papper med text på och tittade på vad som hände. 
Resultat: 
Såhär såg det ut efter vi hade disseterat.

Detta är näthinnan.

Glaskroppen där även linsen sitter.

Synnerven och ögat innan vi började att dissekera.

Linsen som förstorade texten på pappret vi lade den på. Den funkade som ett förstoringsglas.

Slutsats:
Ett öga är uppbyggt som en människas öga och liknar en analog kamera. Hornhinnan sitter ytterst och efter den kommer främre ögonkammaren som innehåller vätska som håller hornhinnan utspänd. Därefter sitter Iris som också kan kallas regnbågshinnan. Pupillen kommer näst. Sedan kommer linsen och glaskroppen därefter. Tillsist sitter näthinnan som liknar LCD-skärmen på en analog kamera. På näthinnan finns både Blinda fläcken, som är lättare att hitta, och även Gula fläcken som är lite svårare att se. Att titta på ett öga i verklighet är verkligen inte samma sak som på bilder i en bok. 
Felkällor:
Man tror i början att man inte kan ta i med saxen för att få bort musklerna och fettet. Om man tror att ögat är alldeles för ömtåligt och inte vågar ta i ordentligt när man t.ex ska få ut linsen ur glaskroppen så kan det bli lite svårt att titta på alla ögats delar. Man får även inte vara för stark och ”kötta”. Då kan man lätt ta sönder ögat. Man måste vara något däremellan. 


Bilder tagna av mig. 

2 kommentarer:

  1. En supperrapport! Så duktig du är. Du har verkligen gjort så mycket du kan av uppgiften.

    Olle

    SvaraRadera
  2. Nu har jag läst allt du piblicerat. Du är en duktig rapportskrivare. Roligt att se se till att utveckla slutsatserna tillräckligt mycket. Jag saknar säkerhetsreglerna samt kikaren och rapporten om färger?

    SvaraRadera