torsdag 16 februari 2012

Laboration, Det naturliga ljusets spektrum 2012-02-10

Syfte: Undersöka vilka färger vitt ljus består av.
Mtrl:
Optisk bänk
Lampa
Elkub
Lins +10
Spalthållare
En lodrät spalt
Prismabord
Prisma
Färdfilter (röd och blå)
Muffar (4st)
En vägg eller en annan plan yta
Rött färgfilter
Blått färgfilter
Utförande: Vi satte upp materialet enligt instruktioner (se bild 1). Vi satte sedan på lampan så att vi kunde se hur ljuset bröts. När vi sett det synliga spektrumet så satte vi det blåa färgfiltret framför lampan och tittade på vilka färger som försvann och vilka som stannade kvar. Vi gjorde sedan samma sak med det röda färgfiltret. Vi fotograferade sedan resultaten. (se bilder)
Vi tog sedan ett spectroscope och tittade vad som hände när man riktade det mot solen eller en glödlampa.
Bild 1. Vi satte upp materialet såhär.
Resultat: När vi riktade den vita ljuset mot prisman så kunde vi se det synliga spektrumet. Färgerna bröts olika mycket och därför kunde vi se de olika färgerna i spektrumet, röd, orange, gul, grön, blå, indigo och violett (se bild 2). Om vi vred på prismat så flyttade sig spektrumet.
När vi hade det blåa filtret framför så försvann de röda, orangea och de gula färgerna, endast de blåa nyanserna blev kvar (se bild 3). Om vi gjorde samma sak fast med det röda filtret så blev endast de röda nyanserna kvar (se bild 4)
Bild 2. Det synliga spektrumet.
Bild 3. Blått färgfilter.
Bild 4. Rött färgfilter.
När vi riktade stectroscopet mot solljuset så såg vi ett bandspektrum (se bild 5). Vi gjorde samma sak, men riktade istället stectroscopet mot en glödlampa. Då kunde vi se ett linjespektrum (se bild 6).

Bild 5. Bandspektrum

Bild 6. Linjespektrum.
Slutsats:
Vitt ljus är en blandning av sju olika färger, som alla har olika vågländer. Så om man riktar vitt ljus mot ett prisma så bryts färger olika mycket. Violett bryts mest och rött bryts minst. Man kan se de olika färgerna för att de bryts olika mycket. Det ljuset som innehåller mest energi bryts mest. 
När man sätter ett färgfilter framför lampan så kan bara de strålarna som har samma färg. De är bara de som kan passera.
Felkällor
I det blåa färgfiltret var inte så tätt, det gjorde så att man kunde se en skymt av det röda ljuset. 


Det synliga spektrumet. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar