söndag 12 februari 2012

Instuderingsfrågor

1. Under 1700-talet så fördes ca 6 miljoner slavar från Afrika till den amerikanska kontinenten. I de västindiska sockerplantagen och i Brasiliens gruvor utnyttjade dom. Slavarna användes också på de nordamerikanska ris- och tobaksfälten. Lite senare var slavarna även utnyttjade på bomullsfälten. Liverpool, Bristol och London var ledarna för slavhandeln. De seglade med fartyg över till Väst-Afrika med både gevär, knivar och många andra industrivaror. De varorna byttes ut mot slavar som sedan såldes i Västindien. För vinsten köpte Slavhandlarna socker, tobak, bomull och rom som de sedan sålde detta i England för att få ännu större vinst. Det var inte européerna själva som tog slavar i Afrika. De gjorde lokala slavjägare av de gevär de bytt till sig för slavarna. Slavarna var både män och kvinnor och t.o.m barn. Vägarna över havet bildade en triangel och brukar därför kallas triangelhandeln. Danmark var först med att förbjuda slavhandel. De förbjöd slavhandeln 1792. I USA så förbjöds slaveriet först eftet att sydstaterna hade besegrat nordstaterna i inbördeskriget 1861-1865. Jag tror att om inte det skulle färdats så många slavar till Amerika under triangelhandeln så tror jag inte att tobaken skulle varit så stor som den är i dagens samhälle. Många människor dör i dagens samhälle av hjärt- och kärlsjukdomar för att de snusat för mycket i lång tid. Rökningen är ännu farligare och gör så att man får problem med lungor. Jag tycker detta är ett mycket stort problem i Sverige. Det blir oftast så att om ens mamma eller pappa röker eller snusar och man ser det varje dag så blir det ibland så att barnen börjar med samma saker när de växer upp. Det är mycket oansvarigt enligt mig att röka och snusa. Det kan leda till att ens barn får en otrevlig och i vissa fall föräldralös uppväxt. 
Det är även väldigt fel att man utnyttjade svarta människor på det viset på den tiden. De svarta människorna i Afrika levde redan innan de såldes som slavar ett mycket dåligt liv. De vita människorna behandlade de svarta mycket fruktansvärt. Slavarna fick mycket lite mat, endast så de kunde hålla sig vid liv och de fick behandlas hur som helst eftersom de inte hade några rättigheter och ingen rätt att yttra sig. Många slavar dog antagligen redan innan de kommit över Atlanten för att resan var farlig. Många sjukdomar spreds på fartygen och man smittades mycket snabbt. Man botade inte slavarna utan lät dom dö. Européerna såg på afrikanerna som mindre stående människor och hade ingen respekt för dom. Jag tycker att man skulle och även nu ta vara på ett människoliv bättre än vad man gjorde och vad man gör idag. Det finns fortfarande rasism i dagens samhälle och jag tycker man ska försöka få bort den. Kvinnorna hade det också dåligt under triangelhandeln. De hade inga rättigheter och behandlades mycket sämre än mannen. 
2. Ifall bönderna skulle fått bra skördar så skulle de inte blivit arga och vilja göra uppror. De skulle haft mer mat och inte förlorat så mycket pengar som de gjorde. De behövde både betala mycket skatt och de förlorade en massa pengar de skulle tjänat om skördarna skulle varit bra. Om det skulle varit så att inte bönderna skulle gått mot ännu en svältvinter och brödet var billigare så skulle antagligen inte kvinnorna gått till Versailles för att protestera mot att brödet var så dyrt. Revolutionen skulle kanske blivit av ändå eftersom folket inte var nöjda med fördelningen av makten. Adeln och prästerna behövde inte betala någon skatt medan det tredje ståndet behövde betala skatt och även betala avgifter till adelsmännen om de ville mala sitt säd. Många var antagligen missnöjda med kungen och monarkin redan innan han försökte fly och det skulle kunna vara en anledning att starta revolution. Kungen var inte intresserad av politik och kunde inte rädda Frankrike från skattkriserna. Det bekymrade säkert många att ingen kunde hjälpa dom med skatterna. Ett alternativ då var som sagt att starta revolution. 3.


3. Revolutionen hade inte varit meningslös. Det gamla samhället var för alltid borta. Slagorden om ”frihet, jämnlikhet och broderskap” hade börjat genomföras. En sak som förändrades som jag tycker är väldigt viktig är att lagen blev lika för alla. Innan revolutionen hade det varit stora skillnader mellan de fattiga och de rikas lag. De fattiga hade strikta lagar och kunde inte göra så mycket eftersom de behövde betala en stor summa skatt. De behövde även betala kvarnavgift till adeln om de ville använda kvarnarna till att mala sitt säd. I dagens samhälle så har alla i stort sett likadan lag. Ett undantag är faktiskt barnen. Vi måste ha hjälm i upp till 15 års ålder i Sverige och har inte samma frihet som dom vuxna. Men hjälm-lagen gäller ju ändå för alla människor eftersom alla en gång varit barn. I vissa fall kan det vara bra men det kan lätt hända att man som barn tar för lite ansvar så att när man sedan blir vuxen inte riktigt klarar sig. Därför är det viktigt att man som förälder ger barnet lagom mycket ansvar och inte skämmer bort dom. Barnen får inte rösta och det kan vara rätt eftersom barn är barn och inte förstår lika mycket som vuxna. Själv tror jag att en 16-åring kan vara mycket klokare och smartare än en 19-åring som inte tagit tillräckligt med ansvar i skola och därför skulle kanske den ha rösträtt. I vissa länder tror jag att det är så att kvinnorna inte får gå ut utan att ha sällskap med en man för att det är emot lagen att gå ut ensam. I andra länder så måste kvinnorna bära slöja och burka därför att deras religion säger att man ska göra så. 
Det finns både stora och små förändringar som blev kvar efter revolutionen. Några små enligt mig är att meter, liter och kilo blev måttenheter som man använder i dagens samhälle. Bibliotek och konstmuséer öppnades för allmänheten.
Det fanns många stora förändringar. Mänskliga rättigheter var nu lag i Franrkike, slaveriet  började avskaffas i de återstående kolonierna, vem som helst kunde ägna sig år vilket yrke som helst, religionsfrihet infördes, tullar togs bort inom landet och den jag skrev om innan, lagen var lika för alla. Av dessa tycker jag att lagen var lika för alla och att mänskliga rättigheter blev lag i Frankrike var dom viktigaste. 
4. Adeln och prästerna och det tredje ståndet hade 300 röster var även fast det tredje ståndet hade en massa fler människor. Adeln och prästerna samarbetade alltid och kunde hur lätt som helst rösta ner det tredje ståndet om de gav ett förslag att alla skulle betala skatt. Detta var mycket orättvist enligt mig för att det tredje ståndet bestod av 25 miljoner invånare medan adeln och prästerna tillsammans bara var 500 000 invånare. En del av prästerna var rika biskopar och andra var fattiga bypräster. Men alla slapp betala skatt. Prästerna hade rätt till tionde. Der innebar att bönderna skulle betala en tiondel av sina skördar i avgift till kyrkan. Adeln slapp också betala skatt precis som prästerna. Men adeln hade också andra rättigheter. I många byar var det bara adeln som hade rätt att äga en kvarn eller en vinpress. Bönderna fick då betala till adelsmännen om de ville mala sin säd eller pressa sina vindruvor. Adeln hade även ensamrätt på jakt och fiske. Borgarna, som tillhörde det tredje ståndet, bodde i städerna och bland dom fanns högt utbildade personer som läkare och advokater men det fanns också rika köpmän och fattiga hantverkare. Bönderna hade det värre. De hade det mycket svårt med att försörja sina familjer för att de behövde betala skatt och betala till adelsmännen om de ville mala sitt säd eller liknande. Alla som föddes blev automatisk katoliker. Om inte föräldrarna tog avstånd från den kyrkan så fick dom automatisk betala skatt till kyrkan. Kungen styrde och bestämde över prästerna. I dagens samhälle som man får välja om man vill döpa sig och gå med i Svenska kyrkan. Det finns inte längre några stånd utan alla måste betala skatt och tjänar en viss summa pengar. Om man tjänar 100 kr i månaden så behöver man inte betala skatt utan det finns en gräns man måste vara över. 

1 kommentar:

  1. I dessa frågor har jag analyserat, jämfört och använt mig av mina egna tankar under SO.

    SvaraRadera