onsdag 14 november 2012

Läslogg

Jag läser boken Odysseus resa skriven av Thomas Danielsson

Odysseus och hans mannar är på väg hem från det trojanska kriget. De är på väg tillbaka till sin hemö Itaka. Odysseus är ledaren och verkar väldigt vänlig mot folk som inte gjort honom något ont. Han samarbetar bra med sin trupp verkar det som eftersom många har klarat sig ifrån kriget. Odysseus är hjälten i boken och den handlar om hans resa tillbaka till Itaka och de hindren han stöter på på vägen tillbaka.

Oddyseus och hans mannar får syn på en ö från sina skepp. De bestämmer sig för att segla inåt emot den. Oddysseus valde ut sina tolv starkaste män och de vandrade inåt på ön. Efter en lång vandring fick de syn på en stor grotta. De bestämde sig för att gå in i grottan och vänta där tills den som bodde där kom tillbaka. I grottan fanns ett stort förråd med mat. Plötsligt fick en av männen syn på en tunna som stod i ett hörn. Den var fylld av människoskallar. Männen ville segla iväg och ta med sig alla mat de kunde men Odysseus sa att man inte gör så. Så de väntade.

I solnedgången kom den som bodde i grottan tillbaka, en cyklop. Han stängde igen den stora grottöppningen med ett stenblock bakom sig. Cyklopen frågade vilka dom var och Odysseus svarade att de var greker på väg hem från det trojanska kriget. Polyfemus, cyklopens namn grep snabbt två av männen i sina händer och åt upp dom. Odysseus hade tagit med sig vin som en gåva och gav den till Polyfemus. Han drack upp det snabbt och sedan frågade vad Odysseus namn var. Odysseus svarade att han hette "Ingen". Efter en liten stund somnade Polyfemus. Två av Odysseus män grep en glödande påle ur elden och tryckte den rakt in i Polyfemus ögon.

Flera cykloper hörde Polyfemus skrik och far dit. De frågade vad som hade hänt och Polyfemus.
-Ingen försöker döda mig! Ingen har gjort mig blind!, skrek Polyfemus.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar