tisdag 22 oktober 2013

"Vad ska du bli när du blir stor?"


”Vad ska du bli när du blir stor?”
Jag tror frågan väcker starka känslor eftersom den är väldigt personlig. Den väcker mycket ångest och press hos oss unga då vi just nu står vid ett vägsjäl i livet då vi faktiskt måste välja en väg. Jag tror vissa, som faktiskt har en dröm, är rädda för att folk ska säga att man inte kommer uppnå sin dröm. Det finns många som har press hemifrån där föräldrar vill bestämma vad deras barn ska göra med sitt liv. För att underlätta tror jag föräldrar måste låta deras barn komma underfund med vad de vill göra utan hjälp av föräldrars åsikter. Det kan lätt bli att man inte tänker längre än vad föräldrarna tycker. Jag känner en person vars föräldrar tvingade henne att gå Natur på gymnasiet när hon faktiskt inte alls ville det. Det är sådana grejer som föräldrar absolut inte ska göra! Då sänks barnets självförtroende. Jag vet själv att man bryr sig mycket om vad föräldrar och släktingar tycker när man är liten. Min pappa berättade en gång för mig att när han var liten så sa ofta hans föräldrar till honom att han var så blyg. ”Per du är så blyg”, ”Varför är du så blyg Per” osv. Eftersom man lyssnar på sina föräldrar så fick han senare i livet uppfattningen om att han faktiskt var blyg. Min pappa är absolut inte blyg utan den mest utåtriktade personen jag känner, men ifall han faktiskt skulle varit blyg skulle nog inte min farmor och farfars funderingar precis hjälpt honom att bli mer utåtriktad. Pappa berättade att han och mamma har valt att inte lägga sig i mitt och min systers liv på det sättet. De säger aldrig till oss att vi är blyga eller sociala, utan de låter oss få vår uppfattning om oss själva istället, utan deras åsikter. 

”Vad har du för drömmar och hur kan drömmar skilja sig hos olika människor? Har alla lika förutsättningar att nå sina drömmar?”
Mina drömmar är inte riktigt konkreta ännu. Jag är inne i den perioden då jag har kommit underfund med vad jag inte vill hålla på med och vem jag inte vill bli, men inte riktigt vad jag faktiskt vill göra eller vem jag vill vara. Det enda jag faktiskt vet är att jag vill var lycklig  när jag bli stor. Jag kommer att välja de val som känns rätt för mig just då, alltid följa mina instinkter. Däremot har jag en konkret dröm. Jag är en person som brinner för fotografering, på riktigt alltså. Genom kameran kan jag fånga ögonblick och andra människors känslor. Det är det jag gillar mest med fotografering, att man lägger märke till saker med personer som man faktiskt inte gör annars. Min största dröm är att åka till Afrikas savann och fånga djuren i linsen. Fotografera livet på savannen helt enkelt. 

Drömmar skiljer sig verkligen från människa till människa. Bara i vår klass så har alla olika drömmar. Inte så konstigt eftersom alla är olika och alla vill uppnå olika saker i livet. Däremot kanske inte alla har samma förutsättningar som andra. Min dröm kostar ju pengar och ifall man har dåligt med pengar och lever i ett fattigt område så är det svårare att just uppnå just denna drömmen. Jag tror däremot att ifall man verkligen vill så kan man klara det, men det kommer vara en utmaning. Ifall man har rika föräldrar och kontakter har man lättare att nå drömmar inom sitt yrke tror jag. Men vad jag får för intryck av samhället är att ifall man har lyckats inom karriären så har man inte lika mycket tid till att ta hand om sig själv, man överarbetar hjärnan och på så sätt så tappar man sig själv och lyckan i att leva. Det finns även vissa regler inom vissa kulturer som kan stoppa drömmar. T.ex att föräldrar bestämmer vem man ska gifta sig med. Ifall man verkligen älskar en person så kanske ens  dröm är att få gifta sig med den, däremot säger föräldrarna något annat. På så sätt kan drömmar krossas. Jag tror även krig krossar drömmar varje dag. Om man tar Israel som ett exempel där många palestinier som lever i Gazaremsan lever ett hemskt liv. De har mycket sämre förutsättningar till att uppnå sina drömmar än mig, som lever i Europa. Man kommer knappt ut ur landet och kan inte träffa släktingar som kanske bor på en annan del av jorden. 

Det viktigaste tror jag, är att göra det man själv vill och känner för att göra. 

fredag 18 oktober 2013

Persepolis, läsförståelse

1. Eftersom de sa att de tyckte hon så cool ut, tror jag betydelsen att de är unga är ganska stor. Man bryr sig mest om vad folk tycker i sin egen ålder. Äldre brukar inte vara lika öppna för nya lookar och sådant. De brukar vara de som är mest fast i alla normer. Det betyder även mer ifall någon tjej i min ålder säger att jag har snygg look än ifall min farmor säger det. 
2. Jag tror de menar klassvärdarna därför man brukar ofta tänka att lärarna är som ”övervakare”. De övervakar eleverna så man inte gör några bus utan sköter sig. Lärarna har ansvar för eleverna och vaktar oss under skoldagen. 
3. Man brukar säga att ifall man är eller liknar en grönsak så menas det att man fortfarande äter och sover men uttrycker inga känslor till omvärlden. Kroppen fungerar och man lever, men hjärnan fungerar inte längre. Han liknar inte på något sätt sig själv längre. 
4. Jag tror hon får dålig samvete för att hon tycker att hon har svikit sitt land. Hon kan inte längre stå upp för sin nationalitet och varje gång hon pratar med sina föräldrar eller ser på nyheter om Iran. Hennes dåliga samvete kan dels bero på att hon inte befinner sig i Iran och kan hjälpa sina nära och kära och finnas där för dem. Men det kan även bero på att hon faktiskt inte längre kan stå upp för sin nationalitet och varje gång hon kollar på tv om Iran blir hon påmind om hur mycket hennes föräldrar skulle skämts över henne ifall de visste hur dåligt hon betedde sig. 


5. Det som menas med att ”måttet var rågat” är att hennes ilska hade bubblat över. Det betyder att måttet var fullt. Alltså att hennes kropp var så full av ilska att det inte fick plats mer. Även att måttet var fullt av så mycket skitsnack att det inte fick gå längre, hon behövde göra något åt saken.

6. Jag tror att hon byter look för att hon försöker gömma sig. Hon vill inte att folk ska kolla på henne och se att hon är från Iran utan att folk ska se på henne och tänka att hon är punkare. Hennes look är ett sett för henne att gömma sig. När hon har vågat stå upp för sig själv och kommit tillbaka till sitt rätta jag, tror jag inte att hon längre tycker det är nödvändigt att ha looken som ett gömställe. Hon kan gå tillbaka till lite mer neutralt och visa sitt rätta jag. Hon behöver inte vara så extrem längre helt enkelt. 

7. I Iran var Massoud ”något”. Han betydde något och hade saker att säga till om. Han hade byggt upp sitt liv och förtjänat sin respekt från folk. När han hade behövt flytta till Tyskland var det svårt för honom att acceptera att han inte hade lika mycket att säga till om i Tyskland. Där var han inte lika högt uppsatt. Det var svårt för honom att bygga upp ett nytt liv igen eftersom han var så gammal. I Iran hade han status och när han flyttade till Iran förlorade han all sin status som han en gång hade haft. I Iran hade han pengar och framgång och när han flyttade till Tyskland förlorade han allt. 

8. Jag tror det kan vara ett sätt att faktiskt dela lite glädje tillsammans. Även fast skämtet är barnsligt kan man faktiskt skratta åt det ändå. Det kan även vara ett sätt för Marjane att minnas sin barndom då hon kanske inte alls skulle tyckt att skämtet var barnsligt. Jag brukar själv skratta åt skämt som är barnsliga, man kan ju tycka det är kul ändå!

9. Jag tror tecknaren har valt att inte skriva något i pratbubblorna för att bilderna uttrycker såpass mycket känslor så att man faktiskt kan läsa av deras ansiktet och redan då förstå nästan exakt vad dem tänker och känner. Jag tror hen tycker att det är ansiktet som är det viktiga och det som ska vara fokus på. Hen tycker nog att hen får fram sitt budskap utan att skriva text. 
10. 


onsdag 9 oktober 2013

Preventivmedel PMI



Slutsats
Man kan lätt komma fram till att kondom är absolut det bästa preventivmedlet då man skyddas mot både oönskad graviditet och könssjukdomar. Det är också den som faktiskt inte påverkar kvinnan. Många av preventivmedlen som kvinnor använder påverkar hormonerna kvinnan. Man kan få ont i huvudet eller må illa p.g.a alla hormoner.

Många av de preventivmedel som finns är gjorda för kvinnan. Varför är svårt att förklara men det kan bero på att kvinna länge varit längre satt i samhället än mannen och därför borde ta ett större ansvar. På ett sätt kan det ju även bero på att det är svårare att förhindra att mannens sperma kommer ut. Men man borde ju kunna skapa p-pilller för mannen så att de inte kan få utlösning. Jag kan inte påstå att det är särskilt jämställt att faktiskt skapa så många preventivmedel som faktiskt påverkar kvinnans kropp, men endast ett som faktiskt mannen kan använda. Kvinnan måste även lägga väldigt mycket mer pengar på preventivmedel än vad mannen måste. För att minska könssjukdomar och oönskad graviditet borde man  kanske inte ta betalt för t.ex kondom eller p-piller. Ifall man gör det kanske en mindre mängd av befolkningen använder sig av metoden avbrutet samlag.

Många av preventivmedlen vi använder påverkar kvinnan negativt då de preventivmedel som innehåller östrogen ger ökad risk för blodpropp. Man kan även få finnar och må illa väldigt mycket ifall man t.ex tar P-piller.

http://www.umo.se/Sex/Skydd-mot-graviditet/Kondom/
http://www.umo.se/Sex/Skydd-mot-graviditet/P-piller/
http://www.umo.se/Sex/Skydd-mot-graviditet/P-stav/
http://www.umo.se/Sex/Skydd-mot-graviditet/Hormonspiral/

fredag 4 oktober 2013

Jämställhet - Smink









Dessa diagram besvarar hur 10 killar har svarat på frågorna som rör om det är konstigt att tjejer respektive killar har smink på sig.

Diagram 1: 8/10 har svarat att de tycker det är konstigt att killar sminkar sig och resten, 2/10, har svarat att de inte tycker det är konstigt. 

Diagram 2: 2/10 har svarat att de tycker det är konstigt att tjejer sminkar sig och 8/10 har svarat att de inte tycker det är konstigt. 

Man ser tydligt en stor skillnad på svaren som även visar att det inte är speciellt jämställt. 80 % av killarna har svarat att de tycker det är konstigt att killar sminkar sig. Även 80 % av killarna har svarat att de INTE tycker det är konstigt att tjejer gör det. Allt detta beror på normer. Normen om att tjejer ska ha smink och killar ska inte ha det. Smink ses som feminint. 
























Dessa diagram besvarar hur 9 tjejer har svarat på frågorna som rör om det är konstigt att tjejer respektive killar har smink på sig.

Diagram 1: 6/9 har svarat att de tycker det är konstigt att killar sminkar sig och resten, 3/9, har svarat att de inte tycker det är konstigt. 

Diagram 2: 2/9 har svarat att de tycker det är konstigt att tjejer sminkar sig och 7/9 har svarat att de inte tycker det är konstigt. 

Stor skillnad på dessa diagram där 2/3 av tjejerna tycker det är konstigt att killar sminkar sig. Ett bättre svar om man jämför med killarnas men fortfarande en slutsats på att ganska många tjejer tycker det är konstigt att killar sminkar sig men inte tjejer. 





Dessa diagram visar tjejers respektive killars svar på frågan ifall en kille och tjej skulle bli olika behandlade ifall båda kom till skolan med smink. Det jag menar är alltså ifall de skulle blivit olika behandlade på grund av sminket vilket även jag sagt till de som deltog. 

I båda diagrammen har exakt alla deltagande svarat JA, alltså att de skulle bli olika behandlade ifall båda kom till skolan med smink. När jag frågade ”varför?” svarade de flesta att det bara är så. Killar ska inte ha smink på sig, det är ju konstigt. 

Det var vill ta upp är varför inte killar får ha smink men tjejer får ha det? När skapades denna norm och varför finns den fortfarande kvar? Alla borde väl få se ut som dem vill, utan att bli behandlad annorlunda? Jag kan förstå att man tycker det är konstigare ifall killar kommer smink eftersom killar brukar inte ha smink. På samma sätt som killar inte har klänning. Alla dessa normer kommer fortsätta finnas ifall ingen bryter dem.