fredag 4 oktober 2013

Jämställhet - Smink









Dessa diagram besvarar hur 10 killar har svarat på frågorna som rör om det är konstigt att tjejer respektive killar har smink på sig.

Diagram 1: 8/10 har svarat att de tycker det är konstigt att killar sminkar sig och resten, 2/10, har svarat att de inte tycker det är konstigt. 

Diagram 2: 2/10 har svarat att de tycker det är konstigt att tjejer sminkar sig och 8/10 har svarat att de inte tycker det är konstigt. 

Man ser tydligt en stor skillnad på svaren som även visar att det inte är speciellt jämställt. 80 % av killarna har svarat att de tycker det är konstigt att killar sminkar sig. Även 80 % av killarna har svarat att de INTE tycker det är konstigt att tjejer gör det. Allt detta beror på normer. Normen om att tjejer ska ha smink och killar ska inte ha det. Smink ses som feminint. 
























Dessa diagram besvarar hur 9 tjejer har svarat på frågorna som rör om det är konstigt att tjejer respektive killar har smink på sig.

Diagram 1: 6/9 har svarat att de tycker det är konstigt att killar sminkar sig och resten, 3/9, har svarat att de inte tycker det är konstigt. 

Diagram 2: 2/9 har svarat att de tycker det är konstigt att tjejer sminkar sig och 7/9 har svarat att de inte tycker det är konstigt. 

Stor skillnad på dessa diagram där 2/3 av tjejerna tycker det är konstigt att killar sminkar sig. Ett bättre svar om man jämför med killarnas men fortfarande en slutsats på att ganska många tjejer tycker det är konstigt att killar sminkar sig men inte tjejer. 





Dessa diagram visar tjejers respektive killars svar på frågan ifall en kille och tjej skulle bli olika behandlade ifall båda kom till skolan med smink. Det jag menar är alltså ifall de skulle blivit olika behandlade på grund av sminket vilket även jag sagt till de som deltog. 

I båda diagrammen har exakt alla deltagande svarat JA, alltså att de skulle bli olika behandlade ifall båda kom till skolan med smink. När jag frågade ”varför?” svarade de flesta att det bara är så. Killar ska inte ha smink på sig, det är ju konstigt. 

Det var vill ta upp är varför inte killar får ha smink men tjejer får ha det? När skapades denna norm och varför finns den fortfarande kvar? Alla borde väl få se ut som dem vill, utan att bli behandlad annorlunda? Jag kan förstå att man tycker det är konstigare ifall killar kommer smink eftersom killar brukar inte ha smink. På samma sätt som killar inte har klänning. Alla dessa normer kommer fortsätta finnas ifall ingen bryter dem. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar