torsdag 26 januari 2012

Reflektioner

Reflektioner, Maria Lindeblad, 12-01-20, Klass 7b
Syfte: Se vad som händer med ljuset och hur ljuset reflekteras när man riktar en lampa mot konkava och konvexa speglar. Se om reflektionslagen stämmer.
Mtrl: konvex spegel, konkav spegel, optisk bänk, optiklampa, spänningskub, lins +10, spalthållare, skärm med 5 spalter, bildskärm, muffar 4 st, linjal.
Utförande: Vi monterade fast alla delar enligt instruktionerna vi fick (se bild 1). Vi satte lampan på noll och satte sedan linsen 10 centimeter bort. Efter det satte vi spalthållaren 5 centimeter bort och tillsist satte vi bildskärmen 25 centimeter bort. Ett vitt papper lades sedan på bildskärmen. Vi satte sedan på lampan. Vi lade den konvexa spegeln på bildskärmen och tog ett fotografi på hur ljuset reflekterades. Sedan gjorde vi samma sak med den konkava spegeln. 

Montering (Bild 1)
Resultat: När ljuset reflekterades i den konvexa spegeln reflekterades ljusstrålarna utåt (se bild 3). I den konkava spegeln reflekterades ljuset in i en brännpunkt och sedan gick de åt olika håll (se bild 2).

Reflektion med konkav spegel (bild 2)

Reflektion med konvex spegel (bild 3)

Slutsats: Konvexa speglar reflekterar alltid ljusstrålar utåt. Spegeln sprider strålarna.
Konkava speglar reflekterar alltid ljusstrålar in i en brännpunkt där de möts och sedan sprids åt olika håll. 
Reflektionsvinkeln och infallsvinkeln var alltid lika stora. Det är ett bevis på att reflektionslagen är sann. Reflektionsvinkeln och infallsvinkeln är alltid lika stora.

Konvexa speglar används i backspeglar för att man ska kunna se en stor yta av bilden. Du har säkert kollat i en julgranskula. Så ser det ut i en backspegel också. Konkava speglar används i bilars lampor.

Användning av bilderna tillåts bara om jag har accepterat det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar